Bogdanova domača stran
 

 
 

E-Mail: bogdan@krmelj.com

 

MENI     

DONACIJA  

Za ohranitev tega spletnega mesta, ter, domene Krmelj.com, sprejemam vaše donacije. Plačilo je preko PayPal-a. Kliknite na gumbek spodaj. Hvala vam :)

NOVOSTI 

6.10.2017  Na žalost nekih novih velikih stvari na mojih spletnih straneh niti ni. V zadnjem času delam veliko na vlakih tako da to se konstantno posodablja ostalo nisem šlatal že par let :)
19.5.2014  Prenovljena stran o vlakih
19.5.2014  Nove slike vlakcov, nove slike od hiše

Več novic

Bogdanova osebna stran

ANKETA    

Ne vem več kaj bi vas vprašal.
Pol pa ukini anketo
Potrudi se bolje
Ugasni spletno stran
Skoč iz strehe in končaj zadevo :)
Nehi že težit s tem anketam, hehe
Arhiv anket:

Administracija anket

PRIPOROCAM  

  triple7studio.wixsite.
  www.us-convention-brd.
  clevermodels.squarespa
  Railsofsheffield.com
  RD-hobby.de
  Walthers.com
  Elektroinstalacije.com
  rdeca-nit.com
  Viva2GO.com
  bolha.com
  Ebay.ie
  Gmail.com
  Google.com
  YouTube.com

Zeleznica LOKOMOTIVE

POSTAVITVE, DIORAME, MAKETE

Tu vam predstavljam makete, oziroma poskuse izdelovanja maket z moje strani. Nekatere so uspele nekatere ne, toda iz vsakega od teh projektov sem se ogromno naučil, in to znanje uporabil neprej v drugih projektih. Večinoma sem in še vedno izdelujem makete brez scene. Namreč največja zanimivost mi je da imam čimveč vlakov, tirov, elektronike in želja mi je da bi na koncu naredil vse skupaj krmiljeno preko računalnika.
Za vse tiste ki ste me pa spraševali zakaj ne naredim tudi scene, sem pa naredil en delček scene, meter dolg katerega pa predvsem uporabljam za slikanje svojih vagonov in lokomotiv.
 Druga diorama
Izdelava lesenega mostu - Trestle bridge
  
  
  
Nadaljevanje moje prve diorame sem si zamislil v ovinek z velikim lesenim mostom. V Ameriki tak most imenujejo Trestle bridge. Začel sem z nakupom letvic različnih dimenzij. 5x5, 5x3, 5x2, 3x2, 2x2 in 4x4mm so mere letvic katere sem uporabil. Ker so to lepe, gladke, nepoškodovane letvice sem jih prvo vse dodobra opraskal, nekaterim dodobra obrezal robove da niso preveč lepe. Zatem sem naredil enostavno šablono v katero sem samo vtikal letvice, jih zalimal, ko se je lim posušil sem dobil posamezne elemente. Koliko nosilnih elementov rabite za 70cm dolg most vidite na sliki.
Izdelava lesenega mostu - Trestle bridge
  
  
  
Nadaljeval sem z žebljički. Na vsakem spoju sem naredil 1mm veliko luknjico v katero sem dal žebljiček in mu odščipnil glavo. Dobil sem malo bolj realističen izgled posameznega spoja, kot so pri pravem mostu. Nadaljeval sem z staranjem in barvanjem mostu. Na teh slikah je prvi sloj barvanja in staranja. Kasneje bom to še malo bolj poudaril.
Vlivanje skal iz mavca
  
Skale sem izdelal iz navadnega mavca. Modelarji so mi svetovali naj kupim posebni mavec za te reči, toda sam sem uporabil kar navadnega gradbinskega in zadeva je izpadla perfektno, brez ene same napake. Preden vlijete mavec v gumijaste kalupe obvezno poškropite kalupe z razstopino vode in čistila za posodo, da razbijete površinsko napetost gume in s tem se bo mavec resnično vlil v vse špranje. To je zelo pomembno, v nasprotnem primeru boste imeli veliko zračnih mehurčkov kar na skalah res ne izgleda ok.
Izdelava listnatega drevja
  
  
  
Izdelava lisnatih dreves je zelo enostavno, toda dolgotrajno opravilo. Žica debelejšega premera (jaz sem uporabil žico 6mm2) narežemo na kose cca 14cm dolge. Polovici žice snamemo izolacijo in žico močno navijemo. To bo naše deblo. Snamemo drug konec izolacije in žičke razdeljujemo, navijamo, oblikujemo veje dokler ne pridemo do posamezne žičke. Odsekajmo kar je viška in dobimo deblo drevesa z posameznimi vejami. Da se žice nebi odvijale sem jaz celotno deblo in končne spoje prelotal. Za tem sem barval celotno drevo z temno rjavo in dodal malo sive in črne barve za bolj realističen izgled. Počakajte da se deblo posuši. Na to deblo sem zatem dajal gor tenek sloj poly fiber nitk, z lakom za lase, in kasneje posipe preko vsega. Isto kot pri smrekah, uporabljal sem različne posipe, da sem dobival več barvnih odtenkov in granulacij listja. Na koncu z lakom za lase še enkrat poškropite narejena drevesa. Drugi način katerega sem tudi uporabil na diorami je da kupite ogrodja drevesa že narejena. Proizvajalcev je več, jaz sem uporabljal od firme NOCH (23100). Prvo ogrodja pobarvamo, zatem pošpricamo z lakom za lase in posujemo z posipom. Drevesa na ta način narejena so hitro narejena in perfektnega in zelo realističnega izgleda.
Montaža skal
  
  
  
Nadaljeval sem z izdelavo podstavkov na katerih bo most stal. Naredil sem jih iz stiroporja, zatem sem vse luknje okoli nekako z stiroporjem zapolnil, z vročim lepilom zalimal in oblikoval skale katere sem naknadno utrdil tudi še z mizarskim lepilom. Prazen prostor med skalami zapolnite ponovno z stiroporjem. Vse preveč ravne dele tudi prelimajte z grobimi stiropornimi odpadki. Zatem prihaja na vrsto gipsanje. Mavčne povoje narežite na 10-20cm dolge kose. Vzamite en tak kos, namočite zelo hitro v vodo in ga dajte na mesto kjer želite prekriti stiropor. Ves stiropor morate prekriti z mavčnimi povoji. Ta del je malenkost umazano delo, toda rezultat si poglejte na sliki. Dobili boste lepe skale umes pa povezavo z mavčnimi povoji kateri dodatno utrjujejo same skale.
Barvanje mavca in skal
  
  
  
Na vrsti je barvanje skal in mavčnih povojev. Skale sem barval z črnim tušem (wash) in hkrati škropil vse skup z veliko vode (še bolje je medicinski alkohol), da se barva ne prime preveč močno in globoko v skale. Umesne prostore sem pa prebarval večinoma z rjavo in dodal tudi sem in tja malo črne barve. Sedaj so na vrsi posipi različnih zemljajstih in peščenih odtenkov. Uporabil sem črne, temno rjave, rjave in več odtenkov oker posipoe. Na določenih mestih sem dal tudi temno zelene posipe. En del posipov katere sem uporablal vidite na sliki.
Izdelava tal v gozdi in travnikih
  
  
  
Za zemeljskimi posipi so na vrsti zelene površine, trava mah in pač vse kar je zelenega pri tleh. Rezultat je že bistveno boljša maketa, mar ne?
Montaža dreves
  
  
  
Nadaljujmo z drevesi katere smo prej naredili.
Montaža grmičkov
  
  
  
Za drevesi so na vrsti grmički, razne okrasne velike trave, suhe vejice dreves, debla odsekanih dreves......
Izdelava in montaža smrek
  
  
  
Na tem mestu sem se lotil izdelave smrek. Opis izdelave je že nekje na moji strani na prvi diorami. Smrekice v izdelavi, in aplikacija istih.
Finalizacija diorame
  
  
  
Okoli smrekic in drevja sem dal veliko grmičevja, trav, dodatkov katere v naravi vidimo. Most sem pritrdil na podlago, položil tire, in ekola FERTIK!!!!!!! :))) Kako se vsm zdi a?
 Maketa za Luka
Izdelava makete na plošči
  
  
Za sosedovega otroka sem naredil malo maketico na plošči dimenzij 2m x 1,4m. Želel si je voziti vlake in so me prosili če bi naredi in sem z veseljem ustregel. Uporabil sem Mehano tire in kretnice. Zamislil se si tako da je na maketi moč voziti vsaj dva vlaka, naenkrat, popolnoma ločeno. Naredil sem dva kroga, v vsakem pa 3 odstavne tire, kateri se vklopijo oz izklopijo z stikali, torej imamo ločene tokokroge. Na maketi je možno imeti stalno 6 kompozicij od teh šestih pa vozite dve. Dva Mehano transformatorja poganjata vsak ločeno svoj krog in svoje odstavne tire. Prostora za naravo in sceno je še dovolj. To pa prepuščam sosedu in njegovemu sinu :))))). Veselo igranje - obema :)))))
 Prva diorama
Izdelava diorame
  
  
  
Dioramo sem začel ustvarjati skupaj s prijateljem Erikom. Zamislila sva si vsak po 110 cm dolgo dioramo, katera nam bo vsakemu posebej služila za slikanje lokomotiv in vagonov, zunaj na soncu v naravi, ko bi pa šla na kak sejem, pa lahko obe polovici sestaviva v večjo celoto in na njej voziva vlake. Na prvi sliki vidite nekoliko bolj izdelano Erikovo dioramo, moja je pa na začetku. Dioramo sva začela z izdelavo lesenega dela, nadaljevala z izdelavo podlage iz stiroporja. Na to podlago sem limal prave skale, in kasneje ko so bile skale vse postavljene sem z mavčnimi zavoji ves stiropor prekril da sem dobil tako lepo belo oblikovano pokraino iz katere pa ven strlijo skale.
Diorama narejena
  
  
  
Ko sem naredil prvi del sem moral počakati da se mavec posuši v tem časi sem pa očistil skale z ščetko. Mešanica alkohola in črnila za nalivke je perfektna barva za temnenje skal in se jo z malim čopičem nanaša na skale. Zaradi viskoznosti alkohola ta prodre v vse pore skal in jih bolje poudari. Nadaljevanje je polaganje peska, kot podlage, čez to gre zemlja, trava in nadaljujemo z izdelavo smrekic, dreves in grmičkov.
Detaljne slike diorame
  
  
  
Na dioramo sem vgradil tudi opuščeni tunel, ki poteka pod glavno progo. Tunel je znotraj obložen z skalami katere sem prebarval skoraj na črno barvo, zaradi dima parnih lokomotiv.
Detaljne slike diorame
  
  
  
Dokončana diorama, upam da sem dobro opravil, ocenite sami.
Detaljne slike diorame
  
  
  
Na tej diorami so posnete slike večine lokomotiv in vagonov na moji spletnih straneh. Na tem mestu bi rad poudaril, da je to dokončan prvi del te diorame. Namreč, kasneje sem začel izdelovati še ozadje, da bi bilo možno slikanje tudi ob slabem vremenu, ter da mi ni treba nositi diorame ven, da dobim lepo ozadje za slikane objekte na tirih. Nadaljevanje izdelave je v slikah spodaj.
Izdelovanje dodatka prve diorame
  
  
  
Zaradi fotografiranja lokomotiv in vagonov sem se odločil da izdelam še dodatek k diorami naprej od tirov. Odločil sem se za hrib kateri iz leve proti desni strani raste. Zamišljeno je bilo tako da je na levi strani gozd kateri se potem proti desno dviguje z hribom in gre za njim, tako da na vrhu hriba je gozd za njim. Začetek je vedno z stiroporjem in mavčnimi povoji. Skale, nekaj pravih, nehaj umetnih sem nalimal na stiroporno podlago, okoli njih in čez ves stiropor pa dal mavčne povoje.
Izdelovanje dodatka prve diorame
  
  
Ko se mavčni povoj posuši je na vrsti barvanje skal. Uporabljal sem črno in rjavo barvo za pridobivanje čimbolj realne barve naravnih skal. Ko se barve posušijo so na vrsti male skale, ter razno odpadlo kamenje. Sledi podlaga v gozdu in travnikih, torej razni rjavi, oker in zeleni posipi.
Izdelovanje smrekic
  
  
  
Izdelavo smrekic mi je pokazal prijatelj Erik in je zelo enostavna. Poglejte si slike. Žica pod katero je samolepilni ličarski papirnati trak ima nalepljeno na sebi 10cm dolge koščke slamnate (sirkove) metle, oziroma krtače. Čez to damo drugo žico, vtaknemo v baterijski vijačnik in počasi navijamo. Bolj kot je navito lepše bodo smreke izgledale. Odrežemo na željeno višino. Z škarjami oblikujemo smreko. Zatem pobarvamo z rjavim oziroma črnim sprejem, poškropimo z lakom za lase in posujemo posip. Še enkrat ponovimo postopek lak za lase in posip. Na koncu še finalno malo laka čez vse in to je to. Smrekca je tu. :) Uporabljajte čimveč odtenkov posipov, tako bo gozd izgledal bolj barvito in naravno.
Izdelovanje dodatka prve diorame
  
  
  
Za deblo smrekic uporabite prave smrekove vejice. Naredite z izvijačem luknjo kjer bi jo na maketi dali, dodajte malo mizarskega lepila in vtaknite. Ekola to je to. Ponovite cca 50x in dobite to na sliki. :) Za smrekami so na vrsti grmički, trave, ter listnato drevje.
Diorama narejena
  
  
  
Skoraj končan dodatek k diorami, z drevjem in grmičevjem.
Detaljne slike diorame
  
  
  
Končan dodatek, narejen in dodan k prejšnjem delu diorame.
Detaljne slike diorame
  
  
  
Izgleda skoraj kot prava narava a? Se strinjate?
Elektrika na diorami
  
Na koncu bi rad še pokazal zadnjo stran diorame. V njo sem skril vso elektroniko potrebno da tiri na diorami delujejo. Naredil sem tako da je en tir analogen drug pa digitalen. Uporabil sem klasični Mehano napajalnik, in svojo Digitrax postajo katero imam na domači maketi in jo po potrebi prestavim v dioramo (sejmi, predstavitve,...) Torej, hkrati lahko vozim dve lokomotivi eno digitalno in eno analogno.
 Prva maketa v hiši
Izdelava mize
  
  
  
Začetek izdelave moje prve kolikor-toliko prave makete. Zamislil sem si maketo z veeelikoooo tirov in elektronike. Delovalo bo tako analogno kot tudi digitalno krmiljenje vlakov. Prve čtiri slike prikazujejo izdelovanje podporne mize, na peti sliki je na tej mizi že nosilna plošča, na šesti je pa že položena pluta za boljšo izolacijo in mehkejšo vožnjo. Sedma slika prikazuje že začetek polaganja tirov in narejen glavni in osnovni krog s prvo zanko.
Postavitev tirov
  
  
  
Nadaljevanje polaganje tirov, izdelovanje postaj, štirojne zanke, še več postaj in tudi programskega tira. Sproti sem vse tire povezoval tudi na elektriko, in vsak odstavni tir bo narejen kot svoj tokoktrog.
Začasna električna napeljava in vlaki na maketi
  
  
  
Na prvi sliki vidite začasno komandno ploščo, za vklaplanje in izklaplanje tokokrogov. Na sliki je tudi viden analogni kot tudi digitalni krmilnik za lokomotive. Tiri so vsi povezani, in postavil sem prve vlake.
Izdelava lesenega dela komendne plošče
  
  
  
Tu sem začel izdelovati leseni del oziroma omarico za komandno ploščo v kateri bo vsa elektronika in na kateri bodo vse komande. Zadnja slika prikazuje tiskana vezja za eletroniko za vožnjo vlakov žez zanko.
Izdelava komandne plošče
  
  
  
Preden sem začel izdelovati samo komandno ploščo sem vseskupaj natisnil na papir in zložil na plošče komandne plošče da vidim ali vse aše. Postavitev vidite na slikah. Na spodnjih slikah vidite kako sem izdeloval tiskana vezja za elektroniko komandne plošče.
Izdelava komandne plošče in elektronike
  
  
  
Gumbi v komandni plošči vsi zmontirani. Nadaljevanje dela okoli elektronike. Na zadnji sliki vidite tiskano vezje z vsemi elementi katere sem potreboval za izdelavo trojnega napajalnika za vožnjo vlakov v nalognem svetu. Vsak napajalnik je neodvisen in vsakega se posebej upravlja.
Izdelava elektronike za komandno ploščo
  
  
  
Izdelan napajalnik za tri tokokroge, montaža vse elektronike v komandno ploščo
Izdelana kontrolna plošča
  
  
  
Do neke mere narejena komandna plošča. Povezani so vsi tokokrogi, elektro kretnice pa še niso.
Vlaki na maketi
  
  
  
Vlaki na maketi, kar veliko jih je ane?
Vlaki na maketi
Celotna maketa kot izgleda v letu 2012
 Testna postavitev v bajti

Ko sem v novi hiši uredil sobo kjer bo železnica sem, preden sem začel izdelovati samo maketo, postavil tako mizico na kateri sem postavil tri kroge tolk da sem se malenkos igral. Tu vidite da imam še vedno Ameriške in Evropske vlake. Malo kasneje v letu 2010, sem odprodal vse kar sem imel od Evrope, in se striktno navezal in odločil da bom imel Ameriške tovorne vlake. Dve od teh lokomotiv imam še sedaj v uporabi, vagona pa praktično nobenega.
 Prva maketa - lesena
Izdelava polža
  
  
  
Maketo sem začel izdelovati z polžem. U bistvu najbolj kompliciran del makete je to bil. Naredil sem iz 5mm debelih lesonitnih plošč, in sicer vidite po slikah kako je izdelava potekala. Maketa je bila mišljena da bo v štirih nadstropjih zato polž pelje v vsako nadstropje.
Izdelava pritličja
  
  
  
Ko je bil polž (helix) narejen je izgledal tako, in tu sem takoj nadaljeval z postavitvijo pritličja
Pritličje izdelano
  
  
  
Ko sem pritličje postavil sem odrezal tudi lesene dele pod tiri tako da bi dejansko lahko celotno maketo namontiral na leseno ogrodje brez fiksne plošče spodaj. Vsak tir tudi v pritličju je imel leseno podlago.
Izdelava 1. nadstropja
  
  
  
Nadaljeval sem z izdelavo prvega nadstropja kjer je bila velika postaja z 8imi tiri. Merila je 3 metre v dolžino in imela je narejena okna iz pleksiglasa da se vidijo tudi tiri iz pritličlja. Sestavljal sem jo na tleh v dnevni sobi, in bila je narejena iz dveh kosov katera se je dalo razstaviti na polovici.
Montaža 1.nadstropja
  
  
  
Na vseh nadaljnih slikah pa vidite kako sem to postajo umestil na maketo.
Montaža 1.nadstropja
  
  
  
Opazili boste da se skozi okno vidijo tiri iz pritličja, toda rešitev ni bila najbolje posrečena. Samo tu se je pritličje malenkost videlo, in to samo takrat ko zgoraj ni bilo parkiranih vlakov.
1. nadstropje narejeno
  
  
  
Ko sem zgoraj imel vlake se praktično pritličja sploh ni videlo. To je bil glavni razlog zakaj sem to maketo nehal izdelovati. Preveč blizu so si bila nadstropja, in dejansko bi se videlo samo zgornje nadstropje umesnih pa ne. Zato sem maketo nehal izdelovati in začel razmišljati o novi pri kateri bi tovrstno napako odpravil.
1. nadstropje narejeno
  
To so zadnje slike makete katero nisem nadaljeval izdelovati zaradi že navedenih problemov.
 Testna postavitev v dnevni sobi na tleh
Maketa na tleh
  
  
  
Preden sem začel izdlovati prvo maketo, sem takole sestavil par tirov na tleh dnevne sobe. Tu sem postavil 3 ločene kroge z tremi postajami. Ena je prehodna, druge dve sta slepi. 2 krožni progi gresta po tleh ena proga se pa dviga in seka druge dve, tako malo za popestritev. Tire sem z črnim lepilnim trakom malenkost zalimal na podlago da se niso premikali, in zadeva je perfektno delovala. Tu imam večinoma Mehano tire in vlake. Nekaj malega je še od firme Bachmann (par lokomotiv in vagonov).
Maketa na tleh
  
  
  
Vidite pa da sem že tedaj leta 2004 imel kar nekaj lokomotiv in vagonov. Mnoge od teh nimam več, namreč z leti se je tega toliko nabralo da sem moral nekaj prodati. Od 19ih lokomotiv ki so na teh slikah imam leta 2012 samo še tri. Od vagonov imam cca polovico, pa še te bodo počasi šli v prodajo. Za ta denar sem pa nakupil nove, boljše zadeve. Pa saj Mehano je bil kar OK, toda, ne more se primerjati z malo boljšimi firmami kot so Kato, Genesis, Spectrum, Atlas, Walthers.... Kot sami vidite sem v tem obdobju imel Ameriške kot tudi Evropske lokomotive in vagone. Kasneje ko se je modelov nabral veliko, sem se odločil samo za Ameriške tovorne vlake. Vse kar je bilo Evropskega sem z leti dal v prodajo.
 Premikalna postaja - most
Postaja
  
  
  
Mala H0 ranžirna postaja, lahko tudi samostoječa, torej kot most ali pa položena na trdno osnovo in lepo speljana do ostalih tirov. Ima 5 odstavnih tirov, 8 kretnic, vse Mehano. Posuto je z peskom, pripravljeno za ožičenje za električne kable. Pri strani mosta so tudi veliki "Jumbo" plakati, seveda je vseskupaj izdelano v pravem merilu. nosilna konstrukcije je izdelana iz pertinax plošč, in te so skupaj zlotane. Prebarvano je v črno barvo, tiri so zalepljeni na pluto da je zvočno malenkost izolirano. Dolžina postaje je 205cm širina pa 35cm.
Zadnja Sprememba te strani: 13.06.2013 14:09:09
Vse pravice pridržane, Web Design by Bogdan Krmelj. Strani so testirane v IE 6.1 in Mozilla Firefox 2.0, na resoluciji 1024 X 768 pikslov.
Bogdanova osebna stran

UREDI


Pregled vaših komentarjev na zgoraj objavljeno vsebino
Bogdan Krmelj     12.11.2015     Odgovor Andražu  
Ja tule je lahko več zadev. Prvo lahko je da so tiri umazani. Za čiščenje tirov obstajajo čistilni bloki, z njimi je najlažje opravljeno delo. Drugo kar je možno je da so lokomotive umazane. Umazana so kolesa ali odjemalci toka, torej ne dobijo dobro elektriko. tretje kar je možno je to da so spoji in kontakti na tračnicah, tam kjer so skupaj dani tiri z sponkami, slabi. Treba je sponke z občutkom malo stisniti da imajo boljši oprijem in s tem boljši kontakt. predlagam naslednje rešitve: Čiščenje tirov z blokom za čiščenje. Mazanje tirov z grafitno palico, katera izboljša kontakt med kolesi in tiri, in med tiri samimi na spojih. Tudi kolesa lokomotiv je smotreno enkrat letno očistiti da bo boljši kontakt. Če rabite še kak nasvet kar na Email mi pišite, je bolje in hitreje vam bom odgovoril. LP Bogdan
andraz trcek     12.8.2015     tirnice,vlaki  
Zakaj se mehano vlaki ne vozijo gladko po mehano tirnicah
Rok     23.6.2015     Vprašanje  
Spoštovani,zanima me ali ste že dokončali štiri nadstropno maketo in ali imate kakšno njeno fotografijo? Hvala in lep pozdrav. Odgovor Roku: Nisem dokonal, ker imam namen narediti popolnomanovo maketo v drugem prostoru, ta bo veliko boljša. :)
Bogdan Krmelj     13.1.2015     Odgovor Andražu  
Ja seveda da se lahko :)
Andraž Trček     13.1.2015     VPrašanje  
Se lahko bachmann vlaki vozijo po mehano tirnicah?
Bogdan Krmelj     28.10.2013     Odgovor Žigi  
Pozdravljen Žiga, hehe dobro vprašanje, ja lahko bi ga naredil, toda nikakor za tak denar :). Zdaleč ne pokrijem stroškov, in tudi ur dela ne. 30-50€ ni dovolj niti za delo, kaj šele da bi bilo še za material. Oprosti, toda tisti most kateri je na slikah, in sem ga prodal za 70€ je šel za zastonj, in nikakor nisem pokril niti osnovnih stroškov materiala, dela sploh ne bom omenjal. LP Bogdan
žiga     28.10.2013     vprašanje  
ali bi mi lahko naredil še eno takšno postajo ki bi imela 4 tire , za približno 30-50 evrov?
Bogdan     16.6.2013     odgovor Luki  
Pozdravljen Luka, Postaja je bila prodana že par mesecev nazaj, tako da je na žalost nimam več. LP Bogdan
luka omejec     16.6.2013     postaja  
ali se imas to postajo v prodaji ali si jo že prodal?

Vpišite komentar na zgoraj objavljeno stran (vsa polja so obvezna za vnos)

Ime in priimek:


Od 30 vpisano 0 znakov. Ostanek 30 znakov.
 

Naslov komentarja:


Od 30 vpisano 0 znakov. Ostanek 30 znakov.
 

Komentar:


Od 1000 vpisano 0 znakov. Ostanek 1000 znakov.
 
      
Pridružujem si pravico ne objavljanja ali celo brisanja vašega komentarja.

           

© 1999 - 2017 Bogdan Krmelj Vse Pravice avtorja Pridržane.