Bogdanova domača stran
 

 
 

E-Mail: bogdan@krmelj.com

 

MENI     

DONACIJA  

Za ohranitev tega spletnega mesta, ter, domene Krmelj.com, sprejemam vaše donacije. Plačilo je preko PayPal-a. Kliknite na gumbek spodaj. Hvala vam :)

NOVOSTI 

2. 02. 2018  Nove fotografije na straneh od Maket. Naredil veliko novih realističnih all-focus slik. izgledajo res odlično, vredno ogleda :)
22. 01. 2018  Dodal sem en kup slik od izdelave nove postaje pri straneh ZELEZNICA MAKETE. Okoli 170 slik in opisov, torej prijetno branje
6. 10. 2017  Na žalost nekih novih velikih stvari na mojih spletnih straneh niti ni. V zadnjem času delam veliko na vlakih tako da to se konstantno posodablja ostalo nisem šlatal že par let :)

Več novic

H.M.S. BOUNTY


 
          Kdo se še ne spomni znamenitega filma o tej ladji? Mislim da se vsi spomnite. To je bila Angleška trgovska ladja, ki je plula po Tihem oceanu. Njena naloga je pa bila da domov (v Anglijo), prinese različne rastline, za botanična raziskovanja. Ladja je imela zanimivo zgodovino, končala je pa zelo neslavno - na dnu enega od zalivov pri nekem malem otočku v Tihem oceanu. Še danes ne vedo kje natanko jo je njena posadka potopila, samo ugiba se.

       
          Ladjo sem delal dve leti, in sicer od šestega razreda osnovne šole pa vse tja do osmega razreda osnovne šole. Bila je na razstavah, in tudi tretjo nagrado na določeni razstavi mladih modelarjev sem dobil zanjo. Sestavljena je v celoti iz lesa. Dobil sem jo, z kompletnimi navodili, ter kompletnim, neobdelanim materijalom. Vsako stvar ki je narejena na njej sem moral sam odrezati, obdelati, zakriviti, zalimati, ali pribiti posebej. Največ časa je vzelo izdelovanje trupa ladje, ker je od 50 letvic dolžine 50 cm debeline 1,5 mm, ter širine 5 mm, potrebno vsako posebaj zviti na določeno obliko. To se dela tako da z malimi žebljički na neki deski zabijete vzorec krivine, v katerega potem ustavite letvico. Še pred tem pa morate letvice prekuhati v vreli vodi. Letvico potem vstavimo v naprej pripravljene vtore, in tako zvita letvica se tudi posuši, in obdrži obliko. Zamisliti si morate da skoraj nobena letvica nima enake oblike. Nekatere so zvite bolj, nekatere manj. Preden se seveda lotimo izdelovanja in fiksiranja letvic je seveda potrebno narediti hrbtenico - kobilico ladje. Na to hrbtenico pridejo pričvrščena rebra, na prednjem delu in na zadnjem delu kobilice pa prideta, narejena iz polhnega lesa, po dva rebra ki so kot zaključek in začetek reber. To je potrebno narediti zato da je celota bolj fiksna in tudi zato da letvice ki jih bomo sedaj dajali na ogrodje imamo sploh kam fiksirati.
 
     
          Ko sem naredil trup ladje sem se lotil izdelovanja palube, nadaljeval sem z izdelovanjem jamborjev, ter vsemi nosilci za jadra. Nadaljuje se z finimi detalji boka ladje, ter same palube. Proti koncu seveda nam ostanejo sama jadra ter vse povezovalne vrvi. Tukaj bi rad poudaril da nekaj najtežjega za narediti je lestev iz nitke. Delo je zelo počasno in dolgotrajno, ker moramo na vsakih 3-5 mm narediti vozel, in seveda vse skupaj naj bi bilo dovolj natančno da ne pokvari celotnega izgleda izdelka.
   
   
          Na koncu, preden dajemo gor jadra in nitke, je seveda potrebno ladjo prelakirati. Nažalost ne vem zakaj sem jaz ta korak izpustil. Danes mi je zelo žal, ker nisem to naredil, zaradi propadanja in prahu, je tudi sam izgled ladje danes bistveno drugačen kakor je nekloč bil.
     
 
          Spodaj sem vam pripravil par posnetkov izdelka. Take načrte in materijal dobite v dobro založenih trgovinah za modelarje. Ena mislim da je v BTC-ju v hali D, v kletnih prostorih. Želim vam obilo zabave ob delu, in veliko užitkov, ko boste svojo maketo tudi dokončali.
       
           Če pa tudi vi imate podobne izdelke, in bi želeli imeti svojo internet stran se seveda lahko obrnete na mene, in skupaj bomo našli pravo rešitev za vas. Tudi komentar, kakšen se vam izdelek zdi je dobrodošel. Spodaj imate seveda moj E-Mail, na katerega lahko pišete.


           Iz filma "Upor na ladji Bounty" sem snel par slik (upam da s tem nisem kršil kakšnih avtorskih pravic kanala A, če pa kdo ve kako je s tem bom pa zelo zadovoljen za opozorilo), tako da jih boste lahko pogledali, ali celo posneli na vaše osebne računalnike. So v JPG formatu, in zaradi tega ker so snemane s televizije imajo kontrast, svetlobo, in barvo malo slabšo. Tudi resolucija in nasplošno kvaliteta slik ni na neki zavidni ravni. Je pač kar je, nažalost se ni dalo bolje urediti (z tehniko z katero razpolagam) Slik je vse skupaj 200, in so iz celega filma. V glavni vlogi je Mel Gibson, in mislim da je vlogo zelo dobro odigral. Spodaj, ali na začetku same strani imate povezave na galerije. Slike so zaradi brzine delovanja in nalaganja internetne strani pomanjšane, če vas pa določena slika interesira pa samo kliknite nanjo in odprla se vam bo maksimalna velikost v drugem oknu.

 


Zadnja Sprememba te strani: 18.09.2012 14:29:44
Vse pravice pridržane, Web Design by Bogdan Krmelj. Strani so testirane v IE 6.1 in Mozilla Firefox 2.0, na resoluciji 1024 X 768 pikslov.
 
Bogdanova osebna stran

1 novih komentarjev - UREDI


Pregled vaših komentarjev na zgoraj objavljeno vsebino
Rok     11. 03. 2010     Pohvala  
Odlično, res si pravi majstr. Tale tvoja ladja je res lepa, malo je stara že ne? Če prav računam je stara že preko 20 let. Super. Upam da bo tudi moja toliko časa zdržala. Kar tako naprej. LP Rok

Vpišite komentar na zgoraj objavljeno stran (vsa polja so obvezna za vnos)

Ime in priimek:


Od 30 vpisano 0 znakov. Ostanek 30 znakov.
 

Naslov komentarja:


Od 30 vpisano 0 znakov. Ostanek 30 znakov.
 

Komentar:


Od 1000 vpisano 0 znakov. Ostanek 1000 znakov.
 
      
Pridružujem si pravico ne objavljanja ali celo brisanja vašega komentarja.

           

© 1999 - 2024 Bogdan Krmelj Vse Pravice avtorja Pridržane.